KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Historická rozhledna Hýlačka lehla popelem

Požárem, který zachvátil historickou rozhlednu Hýlačku, začal v neděli po páté hodině ráno Nový rok v místní části Tábora Větrovy. Plameny pohltily celou osmnáctimetrovou stavbu, kterou zapsalo v roce 1995 ministerstvo na seznam kulturních památek. Místní si všimli až nad ránem ohně na vrchu Hýlačka (525 n.m.) a okamžitě volali hasiče. Bylo však již pozdě.


Proč požár vznikl, nedokážou zatím vysvětlit ani policisté. Škoda se odhaduje na milión korun, ale podle mnohých je nevyčíslitelná.

„Informaci o požáru jsme dostali na operační středisko krátce před půl šestou. K zásahu vyjely osádky čtyř cisteren, ale již během jízdy k zásahu hasiči viděli, že rozhledna je zasažena požárem v celém rozsahu,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Dále poznamenala, že na místě jednotky vytvořily vodní proud pro lokalizaci požáru a další pro ochlazování střechy blízkého objektu, jež byla ohrožována létajícími uhlíky. „Dvě minuty před šestou hodinou nahlásil velitel zásahu, že požár se jednotkám podařilo lokalizovat. Úplné dohašení pak jednotky prováděly pomocí dvou vodních proudů. Stojící zbytky konstrukce, které hrozily zřícením, hasiči strhli pomocí lanového navijáku a dohasili,“ upozornila na osud rozhledny mluvčí.

Místní si nedokážou vznik požáru vysvětlit. „Vůbec nechápu, jak se to stalo. V rozhledně nikdo nebyl. Až sousedi volali hasiče, protože viděli, že je celá v plamenech,“ konstatoval muž z Větrova.

Ještě celé nedělní dopoledne se lidé z okolí chodili dívat na spáleniště a litovali. „Je to pro nás nevyčíslitelná ztráta. Dozvěděl jsem se to od bratra, který mi volal. Podobná stavba je v rámci republiky naprosto výjimečná a podobná stojí jen na Blaníku,“ podotkl Radek Přílepek, předseda táborské pobočky Klubu českých turistů. Stavbu, od které jsou nejbližší objekty vzdálené asi třicet metrů, nikdo nehlídá. „Byla ale dobře zabezpečená a nepamatuji se, že by se do ní někdo vloupal. Měla novou střechu a byla ve výborném stavu,“ posteskl si Přílepek.

Případem se nyní zabývají i policisté, kteří zjišťují, jestli stavbu nezapálil žhář, nebo jestli nešlo o závadu na elektroinstalaci. „Zatím nemůžeme ani vyloučit, že požár vznikl při silvestrovských oslavách v okolí. Otevřené jsou všechny varianty,“ ozřejmil mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura.


(Zdroj: Krimi Zprávy Tábor)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín