Soud vycházel především z výpovědí poškozených. „Neměl jsem důvod jim nevěřit, navíc ze znaleckého posudku nevyplynulo nic, co by zpochybňovalo jejich věrohodnost. Nezjistili jsme, že by vůči obžalovanému měli nějakou zášť, nebo jiný důvod, proč lhát a vystavit ho tak trestnímu stíhání. Naopak někteří poškození o tom původně ani mluvit nechtěli,“ uvedl soudce.

Semerád jakoukoliv vinu popřel. Řekl, že kluci byli spokojení, a proto obvinění nechápe. Podle státního zástupce se chlapci sexuálním atakům fyzicky ani verbálně nebránili a trpěli je ze strachu z obžalovaného. „Byl pro ně nejen kamarádem, ale hlavně autoritou. Jeho jednáním ale byli zaskočeni,“ upozornil žalobce.

Oba tábory organizovalo pražské občanské sdružení Gemini. „Jsem z toho v šoku. Martin je můj kamarád. Teď vám nejsem schopen vůbec nic říci,“ reagoval Karel Karafiát z vedení Gemini, které jako samostatný právní subjekt existuje třiadvacet let. Od roku 2004 má ministerstvem školství přidělen statut státem uznávané nestátní neziskové organizace pro práci s dětmi a mládeží ve volném čase.